czwartek, 3 lutego 2011

Efektownie na stole czyli carving dla amatorów ;)

Ostatni środowy pokaz - jakże inny od tych nam znanych - zgromadził w naszym Centrum niemało widzów. Tym razem Pani Jola - jak zapowiadaliśmy - pokazała jak z warzyw, które zawsze w domu zazwyczaj bywają wyczarować istne cuda - róże, lilie wodne, chryzantemy, margerytki, wachlarze i inne dekoracje, które można wykorzystać do zdobienia potraw.

Przyznam, że gdy Pani Jola rozpakowała talerz z przygotowanymi pokazowymi dekoracjami oczy nam się otworzyły ze zdumienia i zachwytu. Całość prezentowała się bardzo profesjonalnie, jak z najlepszej restauracyjnej kuchni. Podczas pokazu Pani Jola pokazała nam, że to jednak wcale nie takie trudne, zdradziła mnóstwo pomocnych wskazówek i tajników oraz przedstawiła wiele pomysłów na wykorzystanie warzyw i owoców do stołowych dekoracji.

Nic tylko ozdabiać samemu! I to jak zdrowo! Zobaczcie jakie piękne!


Chryzantema :)


Marchewkowa róża

Cebulowe lilie wodne, marchewkowa róża i stokrotka... z czarnej rzepy :)

Ogórkowa margerytka z marchewkowym środkiem :)


A z tego pokrojonego pora "zrobi się" chryzantema.

Jeden z pomysłów na ogórkowe wachlarze.

Krab - świetny do dekoracji potraw z surimi czy owoców morza :)

Nieco egzotyki ;)